Üniversiteler hariç, özel gelir ve özel ödenek uygulaması kaldırılıyor

Haber Giriş : 09 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 1990'lı yıllarda kamu maliyesindeki disiplini bozan bütçe içi ve dışı fonların kaldırılmasından sonra, benzeri bir etki yapan özel gelir ve özel ödenek uygulaması da tarihe karışıyor.Artık herhangi bir gelir özel bir harcama için ayrılamayacak ve özel ödenekler bütçe ödeneğine, özel gelirler de bütçe gelirine dönüşecek.

Hükümet, özel gelir-özel ödenek uygulamalarının büyük bir bölümünün kaldırılmasına yönelik olarak hazırladığı yasa tasarısını TBMM Başkanlığına sundu.

Ekonomik program kapsamında IMF'ye verilen taahhütler arasında da yer alan düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle bütçelerde yıl sonu harcamalarıyla başlangıç ödenekleri arasındaki önemli farklılıkların ortadan kaldırılması, kamu harcamalarının tümünün ilgili kuruluşların bütçelerine konulacak ödeneklerden karşılanması ve bu yolla bütçe uygulamalarının daha saydam, açık ve kolay denetlenebilir olmasının yolunun açılması amaçlanıyor.

Tasarı yasalaştığında halen özel gelir olarak tahsil edilen gelirler bütçe geliri olarak tahsil edilecek. Bu özel gelirlerle yapılan harcamalar ise ilgili kuruluşların bütçelerine bu amaç için konulacak ödeneklerden karşılanacak. Özel gelir ve özel ödenek uygulamalarının büyük bölümü, tasfiye edilen fon uygulamalarından kalmıştı.

Tasarıyla, serbest bölgelerden ele edilen gelirlerin Dış Ticaret Müsteşarlığı bütçesine özel ödenek olarak kaydedilip bu gelirlerin serbest bölge giderleri için kullanılması uygulaması kaldırılıyor. Söz konusu gelirler bütçe geliri olarak kaydedilecek ve harcamalar da Dış Ticaret Müsteşarlığı bütçesinden karşılanacak.

Darphane tarafından basılarak dolaşıma çıkarılacak madeni paralar bütçe geliri olarak kaydedilecek. Madeni paraların tedavülden geri çekilmesi ve bastırılmasıyla ilgili harcamalar Hazine'nin bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak. Hazinenin yabancı ülkelerle uluslararası kuruluşlara sağlayacağı danışmanlık hizmetlerinden elde edilecek gelirler de bütçe geliri olarak tahsil eilecek.

ÜNİVERSİTELERİN ÖZEL ÖDENEĞİ KORUNDU
Üniversitelerin, taşınmazlarının kiralanması, satılması ve işletilmesinden elde edilen gelirlerin ilgili yüksek öğretim kurumunun mal ve hizmet alımları ve sermaye harcamalarında kullanabilmelerine yönelik özel ödenek ve özelg elir uygulaması korunuyor.

Tütün ve alkollü içkiler üzerinden alınarak, harp malülleri, şehit dul ve yetimleri, vazif emalülü sayılan TSK mensuplarıile jandarma ve emniyet mensuplarına aktarılan payların ödenmesine ilişkin yükümlülük Emekli Sandığı'na veriliyor. Bu amaçla alınan paylar bütçeye gelir kaydedilecek, Emekli sandığının bu amaçla yapacağı ödemeler için bütçeye ödenek konulacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen ve onaylanan ruhsatlandırma, ürün, üretim ve satış belgesi, permi, sertifika gibi belgelerden alınan bedeller bütçeye gelir kaydedilecek.

Tasarıyla, RTÜK'ün yıllık bütçesinden harcanmayan kısımların bütçeye gelir kaydedilmesi esası getiriliyor. Sinema, Video ve Müzik Eserleri Yasası gereğince tahsil edilen gelirler, kapatılan Elektrik Enerjisi Fonunun gelirleri, Karayolları Trafik Kanunu gereığince sigorta primleri üzerinden alınan yüzde 5 oranındaki paylar, yurt dışındaki vatandaşlardan sağlanan bedelli askerlik gelirleri, Emniyete ait hurda araç, gereç mal satışından elde edilen gelirler, noter harçlarından alınarak Adalet Bakanlığına verilen paylar bütçe gelirine dönüştürülüyor.

Özel tüketim vergisi tahsilatının belli bir bölümünün belli kurum ve kuruluşlara aktarılmasına ilişkin uygulama kaldırılıyor.

Gümrükçülerin, mesai dışı çalışmaları nedeniyle ilgililerden alınan ücretlerin yarısı bütçeye gelir kaydediliyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber